Meedoen

Aan ons onderzoek kunnen zowel meertalige als eentalige families met kinderen tussen de 1,5 en 10 jaar oud meedoen. Hieronder vertellen we meer over onze lopende onderzoeken en over wie er aan elk onderzoek mee kan doen.

Lopende Onderzoeken

Picture1

Wie spreekt welke taal?

Kinderen kunnen al heel jong verschillen horen tussen talen. Zelfs pasgeboren baby’s kunnen dit al! Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen ook onthouden welke taal mensen spreken? Voor meertalige kinderen is het belangrijk te weten welke taal iemand spreekt zodat zij de juiste taal met de juiste persoon kunnen gebruiken. Maar ook eentalige kinderen komen in aanraking met mensen die andere talen spreken. Het besef dat niet iedereen dezelfde taal spreekt kan eraan bijdragen dat kinderen nieuwsgierig worden naar andere talen en culturen.

 

U kunt meedoen als uw kind tussen de 18 en 24 maanden oud is. Het maakt niet uit hoeveel of welke talen uw kind thuis hoort. Ook eentalige kinderen zijn welkom!

U komt met uw kind naar de Universiteit van Amsterdam (Kloveniersburgwal 48). Daar krijgt uw kind filmpjes te zien waarin twee mensen een verhaaltje vertellen in het Nederlands en Engels. Uw kind hoeft alleen maar naar deze filmpjes te kijken. Het is niet erg als uw kind nog geen Nederlands of Engels begrijpt. Terwijl uw kind naar de filmpjes kijkt, volgen wij de oogbewegingen van uw kind met een speciaal apparaatje dat op het scherm van de laptop zit: een eye-tracker. Wij kunnen dan onderzoeken waar uw kind naar kijkt. Alle filmpjes duren bij elkaar ongeveer 5 minuten. Tijdens het onderzoek zit u vlak achter uw kind in dezelfde kamer. Na afloop nemen we een vragenlijst met u door. Alles bij elkaar duurt uw bezoek maximaal 30 minuten.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar Elise van Wonderen (e.vanwonderen@uva.nl).

MultiCUE Photoshoot 322

Helpen gebaren bij het begrijpen van taal?

Eerder onderzoek suggereert dat meertalige kinderen extra op gebaren letten, als een strategie om een ander zo goed mogelijk te begrijpen als ze nog niet alle woorden begrijpen. In ons onderzoek willen wij dit verder onderzoeken: gaan zowel eentalige als meertalige kinderen inderdaad meer op gebaren letten als ze woorden horen die ze niet kennen?

In dit onderzoek zien kinderen video’s van mensen die iets zeggen (bijv. “Jimmy is in het huis”) en daarbij een gebaar maken. Tegelijkertijd zien ze vier plaatjes die wel of niet bij het gebaar en/of de zin passen. Terwijl het kind naar de video’s en plaatjes kijkt, volgen wij de oogbewegingen van het kind met een speciaal apparaatje dat op het scherm van de laptop zit: een eye-tracker. Hiermee kunnen wij onderzoeken waar het kind naar kijkt.

Op dit moment zijn we op zoek naar scholen in de regio Utrecht en Amsterdam die mee willen doen aan dit onderzoek. Kinderen van 5, 6, 7 en 8 jaar kunnen meedoen (groepen 1 t/m 5). Het maakt niet uit welke talen kinderen spreken of hoeveel talen ze spreken. Ook eentalige kinderen kunnen meedoen. 

MultiCUE Photoshoot 046

Snap je waar ik het over heb?

We onderzoeken of kinderen rekening houden met andere mensen tijdens een gesprek. Als je met iemand over Lisa praat zonder dat die Lisa ziet of weet wie Lisa is, dan begrijpt de ander je niet. Meertalige kinderen houden mogelijk meer rekening met een gesprekspartner dan eentalige kinderen. Dit kan komen doordat meertalige kinderen al vroeg leren dat andere mensen niet alles begrijpen: als je zomaar Turks spreekt tegen iemand die alleen Nederlands verstaat, dan begrijpt die persoon je niet. Wij willen onderzoeken of àlle meertalige kinderen meer rekening houden met een luisteraar.

We hebben voldoende deelnemers voor dit onderzoek en werken op dit moment aan de analyses. Als u benieuwd bent naar de resultaten, houdt dan onze website in de gaten!

MultiCUE Photoshoot 281

Taalgebruik in meertalige gezinnen

In onderzoek naar meertalige kinderen worden vaak vragenlijsten voor ouders gebruikt. Ouders vullen in deze vragenlijsten in welke talen zij tegen hun kind spreken en hoe vaak. In dit onderzoek bekijken wij of deze vragenlijsten geschikt zijn. Leveren ze betrouwbare gegevens op?

Er hebben 102 meertalige gezinnen meegedaan aan dit onderzoek. We zijn op dit moment bezig met het schrijven van het artikel. De eerste resultaten kunt u al hier lezen.